Yökdil İçin 2. Kez Örnek Sorular Yayınlandı
Ankara Üniversitesi, 5 Mart 2017’de düzenlenecek olan ilk Yökdil için 2. kez örnek sorular yayınladı. İlk yayınlanan örnek sorular ile aralarında büyük zorluk farkı bulunan yeni örnek sorulara yönelik tespit ve görüşlerimizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Öncelikle ikinci kez örnek sorular yayınlayarak “ilk yayınladıklarımız yanlış oldu; onlara bakmayın, bunlara bakın” mı denmek isteniyor, pişmanlık mı duyuldu o sorulardan, anlamadık.
“DİKKAT! Örnek sorular, sınavda sorulacak soru türleri hakkında bilgi verme amaçlıdır. Örnek soruların zorluk düzeyi sınavın zorluk düzeyi açısından bağlayıcı değildir.” Evet, yanlış okumadınız. Böyle yazıyor örnek soruların yayınlandığı sayfada. Daha önce var olmayan yeni bir sınava girecek bir aday 2 şey öğrenmek ister: 1) Hangi soru türlerinden kaçar tane soru olacak? 2) Soruların zorluk düzeyi ne olacak? Bunlara cevap bulamamak üzücü.
100.000 kişinin gireceği, büyük yenilik olarak lanse edilen, herkesin fazlaca önemsediği Yökdil için yayınlanan örnek soruların sunumu bize oldukça özensiz geldi. Biri hariç tüm soruların doğru seçeneğinin A olması, sayfaların sütunlara bölünmemesi, soru başlıklarının öylece soru üzerine yazılması vb. pek çok durum böyle önemli bir sınav için yakışmamış.
Soruları hazırlayan(lar), soru hazırlamak için önüne/önlerine bir kaynak açmış(lar) (bu bir internet sitesi, kitap, ansiklopedi, makale vb. olabilir; zaten öyle olur, sorun yok), aynı kaynaktan bir kaç soru hazırlamış(lar) (zaten öyle olur, sorun yok), ama bunları arka arkaya örnek sorular içinde adaylara sunmuş(lar). Sorun burada işte. Böyle olunca hep astronomiden, yabancıların Osmanlı’ya ilgi duymaya başlamasından, yalancıktan hasta numarası yapan kişilerden bahsedilmiş oluyor sınavda. Mesela, Fen Bilimleri o kadar geniş bir başlık ki, içine belki 200 alt alan giriyordur. Ama bu mantıktaki sorularla, sadece şanslı birkaç adayın alanına değinilmiş, diğer adaylara da haksızlık yapılmış oluyor diye düşünüyoruz.
İlk yayınlanan sorularla bu sorular farklı kişi ya da kişilerce hazırlanmış gibi duruyor açıkçası. Yetkililer veya asıl soruları hazırlayacak olan kişi(ler) yayınlanan ilk örnekleri sonradan görmüş de, “siz ne yaptınız böyle! Soru öyle olmaz, böyle olur!” demiş sanki.
İlk yayınlanan örnek sorularla kariyerleri açısından dil sıkıntısı çeken on binlerce insana umut olan Yökdil’i, Ankara Üniversite’sinin sağduyu ve özenle hazırlayacağını umuyor, öğrencilerimize ve tüm adaylara başarılar diliyoruz.
2. örnek sorular için sayfayı aşağı kaydırın.
Ücretsiz YÖKDİL kurslarımıza kayıt olmadınız mı henüz?
yokdil-ornek-sorular-2
0 yorum yapıldı.Yökdil İçin 2. Kez Örnek Sorular Yayınlandı"